Posted on

Rinitis

Kaj je rinitis?

Rinitis predstavlja vnetje nosne sluznice. Je zelo pogost pojav, ki ga povezujemo s simptomi v obliki nosnega izcedka in zamašenega nosu. Etiološko je največkrat infekcijskega porekla in skoraj vsakdo od nas je kdaj že bil prehlajen in spoznal prej opisane simptome. Prav tako pa lahko nastane kot posledica alergijske reakcije (alergijski rinitis), ki predstavlja preobčutljivostno obrambno reakcijo na stik z določenim alergenom (cvetni prah, pršice, živalska dlaka, plesen..). V takih primerih se nosnemu izcedku in zamašenemu nosu pogosto pridružita še srbenje nosu in kihanje. Hormonske spremembe so lahko tudi vzrok za nastanek rinitisa in se pojavljajo predvsem v nosečnosti ter pri stanjih s povečano aktivnostjo ščitnice.

Zakaj nastanejo simptomi?

Simptomi nastanejo zaradi vnetnega procesa in sproščanja mediatorjev vnetja (predvsem bradikinina), ki širijo kapilare in arteriole, na ta način pa povzročijo odtekanje tekočin v tretji prostor (iz ožilja v tkivo), kar je razlog za nastanek edema – nabreklost nosne sluznice. Tako se zaradi vnetnega procesa povečano izloča sluz v kombinaciji z nastankom nosne obstrukcije.

Preventiva – kaj lahko naredimo sami?

Začnemo s povsem enostavnimi ukrepi. Nosno sluznico izpiramo z izotoničnimi raztopinami – fiziološka raztopina ali slana razpršila. Raziskave kažejo, da je izpiranje nosu s fiziološko raztopino pri prehladu ali nahodu zelo učinkovito sredstvo, predvsem pri kroničnih rinitisih, saj zmanjšuje ponoven pojav simptomov. Izotonične raztopine so zaradi svoje koncentracije soli zelo primerne za uporabo na daljši rok tudi pri otrocih.

Poleg tega imamo na voljo tudi hipertonične raztopine, ki so zelo uspešne pri akutnih oblikah – neposredno med prehladom ali pri alergijskih reakcijah, saj preko osmotskega efekta omogočijo učinkovito odstranjevanje prekomerne količine tekočine iz sluznice in tako odpirajo dihalno pot.

Pri rinitisih alergijskega izvora moramo striktno paziti na popolno prekinitev stika z alergeni.

Zdravila brez recepta in medikamentozni rinitis

V terapijo rinitisa zelo pogosto vključimo zdravila, za katera ne potrebujete recepta. Gre za vazokonstriktorne dekongestive, torej zdravila katerih učinkovine so simpatikomimetiki (oksimetazolin, fenilefrin, tetrizolin, ksilometazolin…) v obliki pršil ali kapljic za v nos. Njihovo delovanje povzroča krčenje kapilar in arteriol, kar zmanjša oteklino nosne sluznice in odmaši nos. Prav tako delujejo na način, da zmanjšajo količino nosnega izcedka. Delujejo zelo hitro, že po nekaj minutah in rezultat odprave simptomov rinitisa je takojšen. Vendar moramo biti previdni, ta zdravila predvsem pri nepravilni in predolgi uporabi povzročajo številne sistemske neželene učinke, zato je uporaba pri ljudeh s težavami s srcem in ožiljem (kronično popuščanje srca, zvišan krvni tlak, motnje srčnega ritma), z glavkomom, povečano prostato, porfirijo, sladkorno boleznijo in povečanim delovanjem ščitnice zelo omejena in jih smemo uporabljati le po posvetu z zdravnikom.
Dolgotrajna in prepogosta uporaba teh zdravil pa lahko pripelje do medikamentoznega rinitisa, ki ga klinično lahko opišemo kot odvisnost. Zaradi prepogoste uporabe terapevtski učinek takšnih zdravil izzveni, sluznica pa zaradi neprestanega delovanja postane pordela, otekla in potrebna novega nanosa zdravila. Nos postane kronično zamašen, izločanje sluzi se še dodatno poveča, mikro-cirkulacija se poslabša, zato so vedno bolj prisotne krvavitve in poškodbe – spremembe same sluznice.
Zaradi vsega navedenega  moramo biti pri uporabi vazokonstriktornih dekongestivov zelo previden. Uporabljati jih smemo le od 3 do največ 7 dni.

Pršilo za nos Fitonasal in rinitis

Zdaj, ko smo spoznali kaj je rinitis in kakšne oblike rinitisa poznamo je nastopil čas, da spoznate Fitonasal Spray. Pršilo za nos Fitonasal je koncentrirani dekogestiv naravnega izvora za odrasle in otroke od 6. leta starosti. Je, inovativna in varna rešitev tako za akutne, kot tudi za kronične oblike rinitisa ne glede na njigov izvor (infekcijski, alergijski ali povzročen z zdravili). Lokalni adstrigentni učinek temelji na delovanju kompleksnih zmesi tanina na vnetni mediator bradikinin (predmet mednarodnega patenta za preučevanje kompleksnih snovi z nefarmakološkim protivnetnim učinkom). Torej molekularni kompleks Tannisal-FL (naravni molekularni kompleks s taninom, flavonoidi in kameno soljo) veže nase bradikinin in onemogoči delovanje tega vnetnega mediatorja na širjenje kapilar in arteriol, kar onemogoči nabreklost sluznice. Flavonoidna frakcija je dodana z namenom lovljenja prostih radikalov in na ta način drastično pripomore k zmanjšanju vnetnega procesa. Kamena sol pa povzroči uravnoteženo in standarizirano osmolalnost (750 mOsm/kg), spodbuja osmotsko odvajanje tekočin iz otečene sluznice, ščiti in obnavlja sluznico, spodbuja njeno celjenje in redči gosto lepljivo sluz. Eterično olje evkaliptusa in mete poskrbita za osvežujoč učinek popolnoma naravne formulacije (brez dodanih konzervansov, emulgatorjev in drugih sintetičnih snovi).Pršilo za nos Fitonasal je izdelek, ki ga uporabniki zaradi svoje naravne sestave zelo dobro prenašajo – ne peče, ne izsuši in ne draži sluznice. Po zaslugi svojih nefarmakoloških mehanizmov delovanja, pa nima sistemskih neželenih učinkov in ga lahko popolnoma varno uporabljamo tudi dalje (pri kroničnih oblikah), brez nevarnosti razvoja odvisnosti – medikamentoznega rinitisa. Možna pa je uporaba tudi skupaj z drugimi dekongestivi, zaradi pomirjanja sluznice in zmanjševanja vnetnih procesov.

Način uporabe

Uporaba Fitonasala je razdeljena v tri faze. V prvi brizgnete vsebino v obe nosnici in počakate, da se tekočina oprime nosne sluznice, ter razredči gosto sluz. V drugi fazi obe nosnici dobro izpihate in nosno sluznico očistite za boljše delovanje. V zadnji tretji fazi ponovno brizgnete ter pustite delovati. Odmerjanje je predstavljeno v spodnji sliki. Pri otrocih od 6 do 12 leta v prvi in tretji fazi naredite eno razpršitev v vsako nosnico. Pri odraslih in otrocih starejših od 12 let pa v prvi in tretji fazi narediti 2 razpršitvi v vsako nosnico. Po vsaki uporabi razpršilec očistite z čisto vlažno krpo in ga previdno osušite. Priporočamo, da koncentrirano pršilo za nos Fitonasal uporabite večkrat čez dan, tudi v krajših presledkih in uporabo obvezno ponovite pred spanjem.

Fitonasal in znanstvene raziskave

1.Koncentrirano pršilo za nos Fitonasal spodbuja proces obnavljanja sluznice in ga pospeši:

2. Koncentrirano pršilo za nos Fitonasal ščiti epitelno pregrado. Oksidativne poškodbe, ki so jih povzročili prosti radikali v primerjavi s pozitivno kontrolo, zdravljeno z vodikovim peroksidom, zmanjša za 40%:

3.Primerjava z vazokonsriktornimi dekongestivi v primerjalni analizi. Predstavljamo raziskavo ene od podskupin:

Zaključek

Razložil sem vam, kaj je rinitis, kako nastane in možnosti zdravljenja. Nastanek rinitisa smo opredelili glede na izvor in opozorili na potencialne nevarnosti pri zdravljenju.
Odločitev o načinu zdravljenja je vaša, vsaka možnost od bo po svoje uspešna. V primeru, da se stanje ne bi izboljšalo, vam vsekakor svetujemo, da pomoč poiščete pri zdravniku.
Fitonasal predstavlja popolno rešitev, tako glede mehanizma delovanja pri odpravljanju nosne obstrukcije, kot tudi pri delovanju, ki nudi zaščito in obnavlja nosno sluznico ter spodbuja njeno celjenje. Predstavlja varen izdelek, ki ne peče, ne izsuši in ne draži sluznice ter je hkrati popolnoma varen za odpravo rinitisa tudi pri kroničnih oblikah pri daljši in bolj pogosti uporabi.

Nino Miličić dr. med.