Posted on

Gastroezofagealni refluks

Kaj je refluks?

Gastroezofagealni refluks predstavlja zatekanje želodčne vsebine v nivo požiralnika. Pojavi se lahko pri povsem zdravih ljudeh (najpogostejši vzrok je hrana, ki poveča izločanje želodčne kisline) in takrat ga opredelimo kot fiziološki refluks. Takšna oblika se pojavi občasno in predstavlja popolnoma normalen pojav. Kadar  govorimo o Gastroezofagealni refluksni bolezni (GERB) gre za bolezensko stanje, ki najpogosteje nastane zaradi oslabele mišice zapiralke v spodnjem delu požiralnika. Ta predstavlja prepreko – varovalo pri vračanju želodčne vsebine v požiralnik. V primeru njenega popuščanja pa se odpro »vrata«  želodčni kislini, za prehod v višje nivoje. Vpliv na delovanje mišične zapiralke imajo številni dražilni faktorji, predvsem določene vrste hrane. Povečan vnos mastne hrane, sladkarij, kave ali alkohola bo negativno vplival na samo zapiralko in povečal njeno prehodnost. Potrebno pa je omeniti še nekatere druge vzroke, denimo uporaba določenih zdravil, hiatalna kila, nosečnost, debelost in premalo fizične aktivnosti.

Zakaj nastanejo simptomi?

Požiralnik ima fiziološko zaščito pred stikom z želodčnimi sokovi v obliki zaščitnega sloja – tanke plasti sline obdane z hidrogenkarbonatimi ioni. Ta zadostuje za občasne kratkotrajne izlive in srečanja z želodčno kislino (fiziološki refluks). V primeru, ko se ti (pre)pogosto ponavljajo, pride do izostanka obrambnih mehanizmov in vsled kontinuirane iritacije sluznice do vnetnega procesa. Tako nastane najbolj pogost simptom, ZGAGA – pekoč občutek v predelu požiralnika, ki je prisoten pri 70% pacientov z GERB. Od ostalih simptomov se lahko pojavijo spahovanje, neprijeten zadah, kronični kašelj in grenak okus. V redkih primerih pa nastane nedefinirana, težko opredeljiva bolečina v prsnem košu in razjede v ustni votlini.

Preventiva – kaj lahko naredimo sami?

 

Izboljšanje stanja zaradi gastroezofagealnega refluksa lahko izvedemo s spremembo navad. Sami lahko pripomoremo k preventivi in s tem zmanjšamo težave ter možnost za poslabšanje stanja. Glavni ukrep je vsekakor, da se izogibamo hrani, ki naglo poveča izločanje želodčne kisline (glej tabelo).

MESOSADJEZELENJAVAMLEČNI IZDELKIPIJAČAOSTALO
svinjsko mesogrenivkačesenmasloalkoholpapricirani prigrizki
goveje mesomandarinačebulasmetanagazirani sokoviSladice
 pomarančaparadižnikskutavoda z mehurčkiČokolada
 Limonafižolsir/sirni namazkavavinski kis
 pomelopolnomastno mlekozeleni čajOreščki
   sladki jogurti  

Potrebno je opustiti kajenje. Spremeniti moramo način hranjenja – jesti moramo počasi, večkrat dnevno, manjše obroke in hrano dobro prežvečiti. Po obroku je potrebno iti na krajši sprehod in ostati v pokončnem položaju vsaj še dve do tri ure. V primeru prekomerne telesne teže svetujem dieto in izgubo kilogramov. Raziskave kažejo, da če izgubimo 10 odstotkov telesne mase, to zelo pozitivno vpliva na simptome, ki jih povzroča refluks. Priporočljivo je, da si ponoči in zjutraj nastavimo zvišano vzglavje. Izogibati se je moramo dvigovanju večje teže. 

Kdaj moramo obiskati zdravnika?

Če se težave pojavljajo pogosto, če je občutek zgage pogosto prisoten in skupaj z ostalimi simptomi vpliva na kakovost vašega življenja je potrebno obiskati zdravnika. Potrebno bo pričeti zdravljenje, najpogosteje z zaviralci protonske črpalke ali z antacidi in s tem zmanjšati nivo izločanja želodčne kisline.   

NeoBianacid in refluks….

Zdaj, ko razumemo kaj je Gastroezofagealni refluks (in GERB) lahko definiramo vlogo NeoBianacida. NeoBianacid predstavlja popolnoma naraven (100%) MEDICINSKI PRIPOMOČEK razreda IIa v obliki tablet, ki jih je potrebno zadržati v ustni votlini, dokler se popolnoma ne raztopijo. Predstavlja sinergistično delujoč molekularni kompleks Poliprotect – kompleks polisaharidov (izvleček iz aloje vere, gozdnega slezenovca in navadnega sleza) in naravnih mineralov (apnenec in nahkolit).  V stiku s slino in požiranjem sline se omenjeni kompleks aktivira (polisaharidna komponenta), postane lepljiv in začne oblagati stene požiralnika in želodca. Na ta način ustvari aktiven zaščitni sloj (fizična zaščita), ki varuje sluznico požiralnika (in želodca) pred direktnim učinkom želodčne kisline. Dodatno zaščito pred želodčno kislino pa omogoči mineralna komponenta, ki nevtralizira kislost na podoben način, kot hidrogenkarbonat. Poleg omenjenega molekularnega kompleksa – Poliprotect, pa NeoBinacid vsebuje še flavonoidno frakcijo, ki deluje antioksidativno in tako prepreči nastajanje vnetja na sluznici požiralnika in želodca, ter pospeši njeno regeneracijo. Potrebno je omeniti tudi to, da zaščita, ki jo NeoBianacid naredi na sluznici želodca, blagodejno vpliva na zaklopko požiralnika, zmanjša »pritisk« in nivo potencialne kisline, ki bi lahko poškodovala požiralnik.

Kdaj uporabiti Neobianacid?


V primeru parcialnih, posamičnih težav z refluksom (fiziološki refluks), lahko NeoBianacid uporabite popolnoma samostojno, večkrat na dan. Z njim boste zavarovali sluznico požiralnika in preprečili nastanek poškodb sluznice. Občutili boste takojšnje olajšanje. V kolikor pa gre za GERB,ki ga zdravimo z zaviralci protonske črpalke, pa lahko NeoBianacid dodatno vključite v zdravljenje. V kombinaciji boste pridobili dodatno zaščito in blagodejno delovali na že prisotno vnetje.  Uporabo se svetujem tudi takrat, ko pride do začasne prekinitve zdravljenja v povezavi z na recept predpisanimi zdravili.

NeoBianacid in znanstvene raziskave

Delovanje NeoBianacida temelji na osnovi številnih znanstvenih raziskav in dokazov. Ob tej priložnosti bi vam želel predstaviti naslednje:
1. Raziskava spremembe odpornosti sluznice požiralnika – S pomočjo odvzemov tkiva požiralnika pri zdravih preiskovancih smo ugotovili, da je NeoBianacid znatno zmanjšal poškodbe, ki jih je povzročila raztopina želodčne ali žolčne kisline. Njegova zaščitna sposobnost pa se je izkazala za primerljivo zraztopino natrijevega alginata (primerjalen izdelek z drugačnim mehanizmom delovanja).

2. Test z Ussingovo difuzijsko celico je omogočila oceno zaščitnega delovanja izdelka NeoBianacid z merjenjem zmanjšanja poškodb, ki jo na sluznici požiralnika povzroči izpostavljenost kislini (pH3).

3.Postmarketinška raziskava izdelka NeoBianacid v kateri je sodelovalo 2000 zdravnikov družinske medicine in ocenjevalo terapevtsko učinkovitost in uporabnost pri obvladovanju določenih stanj.

Zaključek…

Želel sem vam na slikovit način pojasniti delovanje NeoBianacida pri težavah z refluksom. NeoBianacid predstavlja drugačen, varen in učinkovit pristop pri zdravljenju težav z gastroezofagealnim refluksom. Pri tem je potrebno poudariti, da je prav tako ključnega pomena vaša samodisciplina, upoštevanje preventivnih ukrepov in navodil zdravnika. Široka možnost uporabe NeoBianacida pa vam bo omogočila zaščito tudi v kombinaciji z drugimi zdravili.

Nino Miličić dr. med.